ŠD Studenci

  • 100let
  • RPŠC

Povezave

  • Facebook stran
  • GZS

Pokrovitelji

  • Amis
  • Gradnje Lamut
  • Študentski servis AGADO

Naš novi dom

1 september, 2013

Naš novi dom

 

NOVdom_studenci_03

 

 

Ana Kavčič, Slovenija, Maribor, Studenci, Poljane

»Poljane, dom prelepih dni …« že dolgo prepeva Alfi Nipič.
Ja, Poljane 20 je naš novi naslov. Športno društvo Studenci piše na vzhodni in na zapadni steni. Vsakdo, ki se pelje v Mariboru z južne strani na Koroški most, vidi takoj za bencinsko črpalko, pred prometno srednjo šolo, med edinima semaforjema na Studencih, naš novi dom. Južno pročelje v pozelenelem bakru in steklu, na zahodnem pročelju telovadci in telovadke, ki jih je narisal gospod Prah.
Vhod je na severni strani, preddverje deli dom na dve krili, od katerih je eno, večje, končano in v uporabi, levo pa čaka na … Klančina nas pripelje v telovadnico oz . najprej v garderobo in orodjarno.
Za debelo zaveso se skriva gimnasti?na telovadnica. Tudi kabineta za u?itelje sta spodaj. V medetaži je pet garderob, galerija in hodnik. V nadstropju je cicibanska telovadnica, ki se dopoldne spremeni v telovadnico za seniorje in seniorke, zvečer pa v dvorano za aerobiko. Pa sejna soba in kurilnica sta tu. Drugi del avle predelujejo v kavarno, kaže, da bo zaživela še novembra letos.
Vas dolgočasim s podrobnostmi? Veste, za ta dom smo trdo delali celo desetletje, borili smo se z mnogimi nejevernimi Tomaži in birokrati na terenu, v Mariboru in v prestolnici. Nismo mogli in nismo hoteli zaustaviti časa. čeprav smo svoj sokolski dom oboževali, ker smo tam preživeli otroštvo, mladost in zrela leta, pred nami pa že naši starši, smo se zelo veselili novega. Tisti, ki že nekaj let tekmujete v športni gimnastiki, veste, da smo več kot dvajset let prirejali Memorial Cirila Hočevarja v različnih dvoranah in telovadnicah, vse od hale B na mariborskem sejmišču pa do športne dvorane v Rušah.
Sodimo med redka društva v Sloveniji, ki imajo lasten dom. Hvaležni smo prednikom, naprednim in zagnanim Studenčanom iz leta 1919, ki so si drznili kupiti telovadnico in vrtec ter ustanoviti sokolsko društvo; tudi vsem onim, ki so ti stavbi povezali in dogradili, pa še vsem tistim, ki niso klonili in so se za naše premoženje tolkli vse do danes.
Še bomo zmagovali, še se bomo družili, se zabavali in imeli radi. Nekaj spominkov smo prenesli iz Sokolske 7 – 9 in jih vgradili v novi dom, tudi spomine na štiriinosemdeset let delovanja društva.
Kaj menite, ali bi bil Ciril Hočevar, eden od ustanoviteljev društva, učitelj, športnik, kulturni organizator, lutkar, dolgoletni predsednik in častni predsednik društva ponosen na nas? In vesel, da društvo v novem domu gosti telovadce iz vse Slovenije?
Kaj pa Alfi? Nič, le da je telovadil pri Cirilu Hočevarju, da ima rad Studence in Poljane, ki so postale tudi naš dom.